Ilma-vesilämpöpumppu on yllättävän kustannustehokas!

Ilma-vesilämpöpumpun suosio kasvaa ja se onkin jo yksi kustannustehokkaimmista lämmitysjärjestelmistä!

Mikä ilma-vesilämpöpumppu?

Ilma-vesilämpöpumpulla on sama toimintaperiaate kuin ilmalämpöpumpulla; lämpöenergia otetaan ulkoilmasta ja hyödynnetään lämmityksessä. Toisin kuin ilmalämpöpumpussa, lämpöä ei siirretä ilmaan vaan veteen; pumppu hyödyntää lämpöenergian vesikiertoisessa lämmitysverkostossa sekä käyttöveden lämmittämisessä.

Suurin hyöty tulee käytettäessä ilma-vesilämpöpumppua lattialämmitysjärjestelmän kanssa; näin saadaan mahdollisimman korkea hyötysuhde. Pumpun lämpö voidaan johtaa myös patterilämmitykseen.

Verrattuna vaikkapa maalämpöön, ilma-vesilämpöpumppu on investointina edullisempi, sillä kalliita remontteja ja porauksia ei tarvita. Ilma-vesilämpöpumppu maksaa hankintahintansa hyvin nopeasti takaisin!

Tutkimustulokset puhuvat puolestaan

VTT:n ja Aalto-yliopiston tuoreessa tutkimuksessa ilma-vesilämpöpumppu sai hyvät tulokset kustannustehokkuudessaan; niin hyvät, että tutkimusryhmäkin oli yllättynyt.

Tähän asti on uskottu ulkoilman olevan liian kylmää, jotta päästäisiin hyvään hyötysuhteeseen. Pitkäjänteinen kehitystyö on kuitenkin tuottanut tulosta ja ilma-vesilämpöpumppu pärjäsi kustannustehokkuudessaan lähes maalämpöpumpun veroisesti.

Tutkimuksessa tarkasteltiin eri lämmitysmuotojen E-lukua; maalämmöllä E=95,7 kWh/m2/a, ilma-vesilämpöpumpulla E=98,4 kWh/m2/a ja kaukolämmöllä 107,6 kWh/m2/a. Ilma-vesilämpöpumppu pääsee siis lähes maalämmön tasalle E-luvun osalta!

Elinkaarikustannustarkastelussakin ilma-vesilämpöpumppu pärjäsi erinomaisesti; 25 vuoden tarkastelujaksolla ilma-vesilämpöpumpun kustannukset olivat 183 €/m2. Maalämmöllä vastaavat kustannukset olisivat 173 €/m2 ja kaukolämmöllä 225 €/m2.

Kysy lisää ja pyydä tarjous ilma-vesilämpöpumpusta!