MISTÄ MAALÄMPÖJÄRJESTELMÄN HINTA KOOSTUU?

maalampojarjestelman-hinta-1

Maalämpö on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin öljy- tai sähkölämmitystä huomattavasti pienempien lämmityskustannusten muodossa. Ennen säästöjen syntymistä alkuinvestointi on kuitenkin kohtalaisen suuri. Tässä jutussa avaamme lyhyesti, mistä maalämpöjärjestelmän hinta muodostuu.

MAALÄMPÖLAITTEISTO + PORAUS + ASENNUS + VANHAN PURKU – KOTITALOUSVÄHENNYS = HINTA

Maalämpöjärjestelmän hinta rakentuu neljästä eri osa-alueesta: maalämpölaitteistosta eli pumpusta ja varaajista, lämpökaivon porauksesta, asennustöistä ja kytkemisestä lämmönjakoverkostoon ja mahdollisten vanhojen lämmityslaitteiden purkutöistä.

Maalämpökaivon poraus on usein kustannuseristä suurin. Hinnan määrittää se, kuinka syvälle joudutaan poraamaan eli käytännössä peruskallion syvyys maan pinnasta tontin kohdalla. Kallion päällä olevan maakerroksen osuudelle pitää laittaa teräsputkea, joka lisää toteutuksen kustannuksia.

Maalämpöpumppujen hinnat vaihtelevat noin 5000–9000 euron välillä. Siihen, millainen pumppu kannattaa valita, vaikuttavat mm. käyttötarkoitus ja lämmitettävän rakennuksen koko.

Maalämpöpumpun lisäksi tarvitaan usein ns. puskurivaraaja lämmitysverkoston vedelle. Patterilämmityskohteissa puskurivaraaja on välttämätön, mutta myös lattialämmitystaloissa sen hankkimista suositellaan. Mikäli käyttöveden kulutus on suuri – esimerkiksi kylpy- tai poreammekohteissa – tarvitaan myös erillinen käyttövesivaraaja. Varaajien hinnat lähtevät 700 eurosta ylöspäin.

Asennus kuuluu tietysti myös maalämpöjärjestelmän kustannuksiin. Laitteiston saa asentaa vain hyväksytty asentaja, joka kuuluu Tukesin ylläpitämään kylmäalan pätevyysrekisteriin.

UUDISKOHDE VAI LÄMMITYSMUODON VAIHTAMINEN

Uuteen taloon asennettaessa maalämpöjärjestelmä tulee halvemmaksi kuin vanhaan siksi, että aikaisempien laitteiden purkukustannuksilta säästytään. Maalämpöjärjestelmän kokonaiskustannukset liikkuvat uudessa talossa useimmiten välillä 15 000–18 000 € ja lämmitysmuotoa vaihdettaessa välillä 17 000–22 000 €.

Lämmitysjärjestelmää vaihdettaessa kokonaiskustannusten määrää vähentää kuitenkin olennaisesti se, että asennustyöstä saa kotitalousvähennystä 45 % verollisesta työn osuudesta. Kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä on myös 80 % lämpökaivon kustannuksista. Vähennyksen enimmäismäärä on 2400 € henkilöä kohden tai kahden ruokakuntaan kuuluvan henkilön kesken jaettaessa jopa 4800 €.

Ota maalämmön edut käyttöösi ja pyydä tarjous maalämpöjärjestelmästä jo tänään!

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Sinua voisi kiinnostaa myös

LÄMPÖPUMPUT JO SUOSITUMPIA KUIN ÖLJYLÄMMITYS

Ympäristöä ja lämmityskustannuksia säästävät lämpöpumput ohittivat vuonna 2015 suosiossa perinteisen öljylämmityksen. FAKTOJA LÄMPÖPUMPUISTA Lämpöpumput vahvistavat Suomessa koko ajan asemaansa suosittuna lämmitysmuotona. Viime vuoden aikana saavutettiin

Lue »