SÄÄSTÖÄ LÄMMITYSKULUIHIN ILMALÄMPÖPUMPUILLA

saastoa-lammituskuluihin-ilmalampopumpuilla-1

Ilmalämpöpumppu on kannattava investointi sähkö- ja öljylämmitettyihin taloihin. Suurimmat säästöt saadaan paljon sähköä kuluttavissa taloissa, joissa lämmityskustannukset voivat ilmalämpöpumpun ansiosta pienentyä jopa puolella.

Ilmalämpöpumput ovat kehittyneet koko ajan energiatehokkaampaan suuntaan. Siihen, miten suuret säästöt todellisuudessa ovat, vaikuttaa kuitenkin muutama seikka. Seuraaviin asioihin perehtymällä varmistat, että saat ilmalämpöpumpustasi täyden hyödyn irti.

AMMATTITAITOINEN ASENNUS ON TÄRKEÄÄ

Toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla – eli toisin sanottuna tuottaakseen eniten säästöä – ilmalämpöpumpun on oltava oikein asennettu. Asiantunteva ilmalämpöpumpun asentaja osaa ottaa huomioon kaikki laitteen sijoittamiseen liittyvät näkökohdat.

Sisäyksikkö kannattaa sijoittaa keskeiselle paikalle, jotta lämpö pääsee jakautumaan tasaisesti huoneistoon. Myös talon rakenne vaikuttaa säästöjen määrään lämmityskuluissa, sillä mitä avarampi talo, sitä paremmin lämpö leviää eri puolille sitä. Laitetta ei pidä sijoittaa keittiöön, ettei rasvainen ilma tuki suodattimia.

OIKEA KÄYTTÖ TAKAA ILMALÄMPÖPUMPUN SÄÄSTÖVAIKUTUKSET

Ilmalämpöpumpun oikea käyttö on olennaista säästöjen aikaansaamiseksi. Parin perusasian muistamisella päästään kuitenkin jo pitkälle.

Sähkölämmitystä käytettäessä ilmalämpöpumpun asetusarvon täytyy olla säädettynä pari astetta korkeammalle kuin muun lämmitysjärjestelmän termostaatti, jotta siitä saadaan paras teho. Jos säädöt ovat pielessä, voi lopputulos pahimmillaan olla sähkölaskun pysyminen entisellään.

Jos haluaa säästää lämmityskuluissa, ilmalämpöpumppua ei kannata pitää automaattiasetuksella. Muuten se voi alkaa jäähdyttää esimerkiksi takkaa lämmitettäessä, mikä ei tietenkään ole tarkoituksenmukaista.

Tärkeää on myös muistaa pitää väliovet auki, jotta lämpö leviää joka huoneeseen, ja sulkea ovat sekä ikkunat ilmalämpöpumpun ollessa päällä. Jäähdytystoimintoa käytettäessä ei kannata jäähdyttää ”liikaa” – asetusarvo 23–24 astetta tuo todennäköisesti toivotun tuloksen.

Jäähdyttäessään laitteisto poistaa sisäilmasta ylimääräisen kosteuden, ilma tuntuu viileältä ja raikkaalta. Säästöä syntyy myös, kun huoneiston muut kylmälaitteet kuluttavat vähemmän energiaa valmiiksi sopivan viileässä tilassa.

 SÄÄNNÖLLINEN HUOLTO PITÄÄ ILMALÄMPÖPUMPUN TOIMIVANA

Kun ilmalämpöpumppua puhdistetaan ja huolletaan säännöllisesti, sen teho pysyy parhaana mahdollisena ja samalla varmistetaan sen pitkä käyttöikä.

Sisäyksikön suodattimet on syytä puhdistaa parin viikon välein, sillä likaiset suodattimet laskevat laitteen suorituskykyä. Jo asennusvaiheessa kannattaa huomioida se, että laitetta on päästävä puhdistamaan helposti.

Ulkoyksikköön kannattaa myös kiinnittää huomiota. Jotta toiminnan hyötysuhde saadaan pidettyä hyvänä, ulkoyksikkö on pidettävänä puhtaana roskista ja liasta. Talvella ulkoyksikkö voi joskus kerätä pintaansa jäätä, joka heikentää ilmalämpöpumpun tehoa. Pahasti jäätynyttä laitetta voi sulattaa esimerkiksi lämpimällä vedellä. Toimenpidettä tehtäessä laitteiston on oltava jännitteetön.

Mikäli laitteiston puhallinsiipeen ja lamelleihin on pinttynyt vuosien saatossa likaa, on hyvä pyytää huoltoliike suorittamaan puhdistus. Huoltomies purkaa sisäyksikön ja ”syväpuhdistaa” laitteiston. Lisätietoja kausihuollosta saa huollostamme.

Kysy lisää ilmalämpöpumpuista myynnistämme!

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on linkedin

Sinua voisi kiinnostaa myös

LÄMPÖPUMPUT JO SUOSITUMPIA KUIN ÖLJYLÄMMITYS

Ympäristöä ja lämmityskustannuksia säästävät lämpöpumput ohittivat vuonna 2015 suosiossa perinteisen öljylämmityksen. FAKTOJA LÄMPÖPUMPUISTA Lämpöpumput vahvistavat Suomessa koko ajan asemaansa suosittuna lämmitysmuotona. Viime vuoden aikana saavutettiin

Lue »